Rekisteritoimisto.com – Jälleen uusi huijaus? Yleinen

Sain tänään puhelun eräältä pk-yrityksen omistajalta, jossa hän sanoi, että joku myyjä oli äsken soittanut ja ilmoittanut, että joku haluaa kaapata yhtiön nettisivujen osoitteen/domaimen. Myyjä tarjosi palvelua, jonka myötä saisi estettyä tämän. Asialla oli kuulemma kiire ja se pitäisi päättää heti puhelimessa. Yrityksen omistaja sai kuitenkin pyydettyä 10 min aikaa miettiä, jonka aikana hän soitti minulle ja kysyi mitä kannattaa tehdä.

En heti tajunnut mitä oli oikein yritetty kaupata, joten sanoin omistajalle, että jos myyjä soittaa vielä uusiksi, niin käskee hänen soittaa minulle asiasta. Tänä aikana varmistin, että yrityksen .fi-domain on varattu, eikä sitä voida mitenkään kaapata.
Tämän jälkeen myyjä soittikin pian jo asiasta minulle. Hän esitteli itsensä ja asiansa erittäin nopeasti ja vaikka pari kertaa kysyin mistä hän soittaa, niin en saanut soittajan nimestä tai yrityksestä kunnolla selvää. Yrityksen nettiosoitteen sain kyllä kirjoitettua muistiin. Puhelimessa myyjä ilmoitti minulle, että joku on ostamassa yrityksen nimen mukaiset domaimet ja nyt sen pystyy vielä estämään (Yrityksellä on käytössä ”yritys.fi” –domain). Kysyin
lisää, että mitä hän tarkalleen tarkoittaa, tämän myötä selvisi, että nyt olisi mahdollisuus ostaa .com, .net, .info domaimet, lisäksi 99% todennäköisyydellä hän mainitsi tässä myös .fi –domaimen. Palvelu maksaisi ekana vuotena 190e, jonka jälkeen vuosittain tulisi 5-10e maksu per domain. Ilmoitin, että mietimme asiaa ja palataan huomenna asiaan. Tämä ei hänelle mitenkään käynyt, vaan asialla on kiire ja se pitää päättää heti. Ilmoitin, että tämä ei mitenkään onnistu, koska kyseessä on yli 200e, joten asiaa pitää harkita. Tämän jälkeen hän alkoi selittää miten nämä domaimet saadaan linkitettyä ja parannettua näkyvyyttä hakutuloksissa ja asialla on erittäin kiire, koska muuten menetämme tilaisuutemme. Jälleen vastasin, että tähän puheluun hän ei mitenkään saa päätöstä ja aloin kyselemään miten nämä tarkalleen vaikuttavat Googlen hakutuloksiin. Tämän jälkeen hän sanoi, että ei sitten ja löi käytännössä puhelimen korvaan.
Lyhyen googlettelun perusteella yritys/palvelu vaikuttaa entistä oudommalta. Rekisteritoimisto.comin domaimen tiedoista selviää, että tämä on varattu vasta 3.marraskuuta, joten aivan uusi yritys on kyseessä, eikä Googlestakaan löydy mitään osumia tästä palvelusta. Varsinaisesti mitään laitontahan he eivät tehneet .com, .net ym. -domaimet ovat vapaita, ja ne voi toki vapaasti varata käyttöön.  Ostopäätöksen kiireys ja sekavuus, siitä mitä ostetaan vaikutti kyllä selvästi harkitulta, joka taatusti voi upota moniin asiakkaisiin. Lisäksi puhelussa yritettiin antaa kuva, että joku olisi kaappaamassa yrityksen .fi domaimia käyttöön, vaikka tämä ei ole mitenkään mahdollista.
Yrityksen kotisivut vaikuttava myös hyvin kämäsiltä. Siellä on myös Visan, Mastercardin ja American
Expressin kuvat luomassa luotettavuutta palveluun, vaikka nämä eivät mitenkään taida liittyä edes palveluun.
Mikä on sinun mielipiteesi yrityksestä? Omasta mielestäni tässä on kyseessä jälleen yksi lievä huijauskeino, jolla yritetään viedä pk-yrityksen rahoja.

Comments

 1. Tarkennuksena vielä, että myyjä ei itse puhelimessa kertaakaan maininnut, että .fi -domain pysyy kyllä yrityksen käytössä, eikä tämä liity siihen. Päinvastoin he yrittivät luoda mielikuvaa, että joku olisi kaappaamassa tämän osoitteen.

  Yrityksen nettisivut ovat suomennettu varmaan Google Translatorilla ja muutenkaan en olisi varma, että vaikka tuolta ostaisi jotain, niin saisi ikinä mitään vastiketta rahoilleen.

 2. Minulle soittivat kanssa muutama viikko sitten, ihmettelin miten tällainen kaappaaminen yleensä voisi onnistua. Kerroin selvittäväni asiaa ja kyselin mihin voin palata asiaan. No heillä ei nyt oikein ole numeroa mihin voisi soittaa, mutta he palaavat asiaan. No eilen soitti Janssoniksi itsensä esitellyt nainen vuorostaan numerosta +468 5000 0593, selitteli samat sadut että ovat juuri saaneet tiedon, että joku suomalainen olisi nyt rekisteröimässä itselleen com org jne päätteiset domainit, jonka fi-domain on meillä. He kuulemma kysyvät aina ensin fi domainin omistajalta, josko tämä haluaisi ne itselleen ennen kuin ne annetaan muille. Ihan kuin asia olisi yleensäkin heidän päätettävissään!!
  Kaikenlaista kusettajaa sitä liikkuukin.

 3. Soittivat minullekin v. 2011 pienen yhdistyksemme domain-asiassa, ja tuo hätäisyys sekä hiukan epäselvä puhe ja oma kiireinen tilanteeni valitettavasti saivat minut myöntymään. Mutta ymmärsin koko maksun olevan 1/4 lopulliseksi osoittautuneesta. Perua ei voinut, ja kun emme maksaneet, uhkailivat poliisilla ja oikeudenkäynnillä. Kuluttaja-asiamies ei puutu yhdistyksen tai yrityksen kauppoihin, joten mitä tehdä. Maksoimme.

  Vaan nyt, elokuussa 2013 saimme kirjeen, jonka mukaan emme ole maksaneet laskuamme ja ellei maksua tule 10 pv sisällä, laittavat perintätoimiston ja lakimiehen hoitamaan asian.

  Kaiken huipuksi, kun kirjoitan selaimeen osoitteeksi yhdistyksemme osoitteen heidän rekisteröimällä päätteellä, en päädykään yhdistyksemme kotisivuille vaan Googlen hakutuloksiin! Kirjeessä kun selvästi lukee, että "Mainittuna aikana olette olleet omistaja tälle nimelle mikä on linkitetty teidän sivulle .fi/com"

  Mitä tässä voi tehdä, että pääsee heistä eroon?!?!
  Voisimme ehkä vaatia rahojamme takaisin, koska rekisteröinti ei ole toteutunut luvatulla tavalla. Mutta vaatisi vähintään hyvän (=kalliin) lakimiehen, eikä lopputuloksesta voisi olla varma.

 4. Valitettavasti en oikein osaa auttaa. Yleensä näistä huijauksista on melko vaikea päästä eroon, kun niihin on lähtenyt mukaan. Suosittelen ottamaan poliisiin yhteyttä ja tekemään mahdollisesti rikosilmoituksen asiasta.

  Vaikka olettekin pieni yhdistys, niin silti jopa Suomen Yrittäjistä, joku voisi osaa auttaa tuon kanssa. Mahdollisesti heiltä on myös jo joku oma jäsenyritys kysynyt, miten tuosta voisi päästä eroon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *