Optimoi mediasuunnitelma kuin insinööri Analytiikka / Markkinointikampanja

Optimointi on teoriassa yksinkertaista, joko maksimoit tai minimoit haluttua arvoa. Esimerkiksi markkinoijat voivat maksimoida mainoksen konversioprosenttia tai sitten minimoida mainoksen näyttökertojen hintaa.

Yksittäisen kanavan suorituskyvyn optimointi on vielä helppoa, mutta eri kanavista muodostuvan mediasuunnitelman optimointi on paljon haastavampaa; etenkin, jos kanavia on paljon ja niillä on useita rajoitteita.

Excelin Solver (suomeksi Ratkaisin) -työkalun avulla pystyt optimoimaan muutamassa tunnissa parhaan mahdollisen mediasuunnitelman ottaen huomioon useita rajaehtoja ja medioita ja olemaan todellinen Excel-ninja. Solver-työkalu sopii useisiin eri tarkoituksiin, esimerkiksi tuotteen valmistukseen käytettävien raaka-aineiden ostojen optimointiin tai sitten vaikka mediasuunnitelman optimointiin.

Seuraavan esimerkin avulla näytän sinulle, miten Solver-työkalun avulla pystyt optimoimaan kuvitteellisen tilanteen, jonka markkinoija voi kohdata.

Käytössäsi on 100,000 euron budjetti ja tehtäväsi on laatia parhaat tulokset tuova mediasuunnitelma. Oletettavasti sinulla on tietoa, kuinka paljon käyttämäsi mediat maksavat ja minkälaisia tuloksia saat niistä.
Esimerkkini on vähän liioitellunkin yksinkertainen. Siinä ratkaistaan optimaalinen mediasuunnitelma 10 eri median joukosta. Eri medioiden hinnat, konversio-% ja max näyttökertojen määrät ovat keksittyjä tätä esimerkkiä varten eikä kuvaa oikeita lukuja.

Aluksi luodaan taulukko, jossa täytetään eri medioiden tiedot ja mitä muuttujia ja rajoituksia haluat ottaa mukaan. Tämä on yleensä ärsyttävin osuus, koska tarkkoja tietoja ei ole saatavilla vaan joudut käyttämään arvioita ja miettimään, mitä rajoituksia liittyy eri medioihin.
mediatable
Kun olet saanut kaikki tarvittavat tiedot listattua, voidaan siirtyä käyttämään Solver-työkalua. Solver-työkalu ei ole oletuksena näkyvissä työkalupalkissasi, mutta saat sen aktivoitua Excelin asetuksista:

1. Valitse Tiedosto-välilehdestä Asetukset ja valitse sitten Apuohjelmat-luokka.
Excel-options
2. Valitse Hallinta-ruudusta Excel-apuohjelmat ja napsauta Siirry-painiketta.
Excel-addins3. Valitse Käytettävissä olevat apuohjelmat -ruudussa Ratkaisin-apuohjelma-valintaruutu ja valitse sitten OK.
Excel-solver4. Tämän jälkeen löydät Solverin Excelin tiedot välilehdeltä.

Solver-työkalussa kolme eri ratkaisumenetelmää Simplex LP, Evolutionary ja GRC nonlinear. Simplex LP sopii hyvin lineaarisiin ongelmiin, kun taas Evolutionary ja GRC nonlinear sopivat ei-lineaarisiin. Simplex LP:n avulla pystyt ratkaisemaan siis ongelmat, joissa käytetään +/- merkkejä tai summa, keskiarvo ja tulojen summa funktioita. Koska tämä esimerkki on lineaarinen käytetään sen ratkaisuun Simplex LP metodia, joka on myös Excelin nopein ratkaisumetodi.

Mediasuunnitelman avulla halutaan maksimoida sen tuomat tulokset. Eli halutaan maksimoidan solun N13 arvoa, muuttamalla soluissa D6:M6 olevia eri medioiden näyttökertojen määrää. Reunaehtoina on, ettei valitut näyttökerrat voi olla korkeammat, kuin kunkin kanavan maksimi näyttökertojen määrä ja että mediasuunnitelman kustannus on sille määritelty budjetti.
Solver

Kun ehdot ratkaisulle on täytetty, Excel hakee ratkaisee parhaimman mahdollisen mediasuunnitelman sinulle.
Filledmediatable
Jos rajaehtosi ovat vähän monimutkaisemmat ja haluat käyttää niissä mukana esimerkiksi IF-funktiota, niin Evolutionary-ratkaisumenetelmä pystyy ratkaisemaan sen. Evolutionary-ratkaisumenetelmän avulla pystyt käyttämään taulukossasi seuraavia funktioita: IF, COUNTIF, SUMIF, MIN, MAX, MEDIAN, LARGE, NORMDIST, BINOMDIST, VLOOKUP, HLOOKUP, OFFSET, MATCH ja INDEX

Käyttämällä Evolutionary-menetelmää pystymme esimerkiksi ottamaan mukaan eri medioihin tarvittavien mainosten tekokustannukset, jotka otetaan huomioon vain jos kyseistä kanavaa päätetään käyttää. Tämän pystyt tekemään ihan normaalisti IF-funktion avulla, eikä sitä tarvitse erikseen syöttää Solveriin.
media-plan-withcosts
Ratkaisumenetelmänä Evolutionary on vähän erilainen kuin Simplex LP, se ei aina anna samaa tulosta, vaan antaa parhaan, minkä se Solverin-asetuksissa sille määritellyn ajan sisällä löytää.

Excelin Solver-työkalun avulla pystyt löytämään optimaalisen ratkaisun ottaen huomioon jopa 100-200 muuttujaa ja rajoitetta. Jos sinulla on enemmän muuttujia ja kaipaat järeämpää työkalua OpenSolver on hyvä vaihtoehto.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *