Yleinen

Viime aikoina on jälleen paljon kirjoitettu Nokian tilasta ja mitä heidän pitäisi tehdä. Vaikka omistankin Applen luurin, niin nyt on minun pakko omasta puolestani puolustettava Nokiaa. Tuntuu, että tällä hetkellä jokainen analyytikko ja iltapäivälehden kirjoittaja tietää paremmin mitä Nokian pitäis tehdä, kuin itse Nokian työntekijät ja erityisesti johto.

Erityisesti minua ihmetyttää viime aikaiset kirjoittelut, joissa melkein jokaisessa on vaadittu, että Nokia vaihtaisi käyttöjärjestelmänsä joko Androidiin tai sitten Windowsiin. Mielestäni näihin siirtyminen ja erityisesti Androidiin siirtyminen olisi selkeä luovutus. Tällöin alettaisiin valmistaa kännyköitä muiden ehdoilla, ja suurimmat katteet menetettäisiin ja lähdettäisiin täydelliseen hintakilpailuun muiden valmistajien kanssa, jotka myös käyttävät Androidia. Nokialla voi tällä hetkellä olla yksi maailman parhaimmista ja tehokkaimmista logistiikka- ja jakeluketjuista, mutta ei pelkästään tämän avulla saada tehtyä suuria voittoja, joka takaisi täydellisen tulevaisuuden.

Nokia on tällä hetkellä maailman suurin kännyköiden valmistaja ja omistaa myös erittäin suuret rahavarannot. Joten eikö tämä olisi outoa, että luovuttaisiin täysin omasta käyttöjärjestelmän kehityksestä, johon yhtiöllä selvästikin olisi varaa. Samalla luovuttaisiin myös tulevaisuuden suhteen monista mahdollisuuksista ja tärkeimpänä asiana menetettäisiin isot katteet ja myös tärkeän erottautumisen keinon. Nokiaa on myös paljon haukuttu siitä, että se tuo markkinoille mallinsa liian hitaasti ja harvoin. Onko ihmiset unohtaneet täysin, että Apple tuo yhden mallin vain vuodessa, tai hyvällä tuurilla sekin on vain pieni päivitys edelliseen malliin. Minkä takia Applea ei haukuta sitten samasta syystä? Ei iPhonet myöskään todellakaan ole täydellisiä. Monet vuodet haukuttiin Nokioiden akkukestoa, mutta nyt älypuhelinten ja erityisesti iPhonen myötä, kaikki ovat unohtaneet tämän eikä ketään uskalla haukkua Applea vastaavasta.

Mielestäni Nokian tulee siis jatkaa omien käyttöjärjestelmien käyttämistä ja kehittelyä. Symbianin kohdalla huomattiin, että tämä ei toiminut ja tajuttiin suunnitella muitakin järjestelmiä. Mutta tulevaisuuden suhteen kaikki ovat vielä auki ja erityisesti N8 mallin menestys on ollut osoitus siitä, että kyllä vielä Nokialla osataan asioita tehdä oikeinkin. Viimeiset pari vuotta ovat menneet vain kerätessä voimia uutta nousua varten…


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *