Yleinen

Stephen Elopilta odotettiin jotain kunnon toimia, nyt kun niitä tuli, niin yhtäkkiä kaikki ovatkin paskat housussa ja ihmettelevät miten näin voisi edes käydä. Nokia on ollut jo pitkään Suomalaisten itsetunnon lähde ja olemme liiankin paljon yhtenäistäneet Nokian Suomeen. Onhan kyseessä sentään ollut Suomalaisen insinöörityön taidonnäyte, tekniikka ja jakeluketju ovat aina olleet ykkösluokkaa. Muotoilu ja käytettävyyskin oli maailman parhaita 90-luvulla, 2000-luvulle tultaessa kilpailijat ovat alkaneet päihittämään näissä Nokiaa ja tähän ei tarpeeksi paljoa havahduttu. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui, kuitenkin koko alan muuttuminen. Kännyköitä osataan tänä päivänä tehdä jo melkein missä vain ja erottautumisen keino on ollut käyttöjärjestelmä ja erityisesti siellä toimivat sovellukset.

Elop palkattiin kääntämään Nokian kurssi takaisin huipulle, ja vielä mahdollisimman nopeasti. Vaihtoehtoja ei jäänyt paljoa jäljellä. Applen iOS on ollut viimeiset vuodet omaa luokkaansa ja samalla se on näyttänyt tietä mihin alan kehitys vie. Applen tulevaisuudestakaan ei ole tarkkaa tietoa, yhtiön sisällä on myös erittäin paljon epävarmuustekijöitä ja enää kyseessä ei ole pieni seksikäs yhtiö, jonka tuotteita käyttämällä käyttäjä pystyy erottautumaan muista, vaan kyseessä on jo iso korporaatio, joka tulee kohtaamaan myös omat ongelmansa. Apple on kuitenkin loistava esimerkki teknologiayrityksestä, joka on myös kokenut hyvät ja huonot päivänsä ja samalla huomannut, että pitkään huipulla oleminen on lähes mahdotonta.

Vuonna 2005 Google osti Android Inc. yhtiön ja lähti kehittämään tätä eteenpäin ja tällä hetkellä Android-käyttöjärjestelmä on erittäin suuri tekijä markkinoilla. Eli vähän yli parissa vuodessa saatiin tuotua käyttöjärjestelmä markkinoille ja myös monen valmistajan käyttämäksi. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan Android -puhelinten myynti on lisääntymässä niin tuntuvasti, että Gartner arvioi Androidin nousevan markkinajohtajaksi älypuhelimissa ohi Symbianin vuonna 2014. Tämä ohitus tapahtuu todennäköisesti paljon nopeamminkin, eikä Google tule helpolla kärkipaikasta enää luopumaan.

Sekä Android ja Apple ovat voittaneet Nokian selkeästi sovelluskaupoillaan ja sovellusten lukumäärillä. Nokian Ovi-kauppa onkin ollut pienoinen floppi. Suurin syy kuitenkin sovellusten vähyyteen Nokioihin on ollut, että näissä ei ole ollut yhtenäistä alustaa, jonka myötä sovellus olisi helposti saatu koodattua toimimaan kaikilla Nokian puhelimilla, vaan sen sijaan on pitänyt koodata omat versionsa omille puhelimille. Toivottavasti tähän saadaan Microsoftin myötä myös selvää parannusta.

Päätös siirtyä yhteistyöhön Microsoftin kanssa oli nähtävästi Nokian viimeinen mahdollisuus, lievää uhkapeliä se on, mutta tämän onnistuessa sekä Microsoft ja Nokia voivat aidosti vastata Applen ja Googlen kilpailuun ja vallata markkinaosuuksia, aika tulee näyttämään miten käy. Oma arvoituksensa tulee myös olemaan kuinka hyvä käyttöjärjestelmä Windows tulee lopulta olemaan. Vuonna 2010 tällä oli vain 4,2% markkinaosuus. Symbianilla oli 37,6% ja Androidilla 22,7% (Gartner helmikuu 2011) Pelkästään näiden lukujen pohjalta yhteistyö vaikuttaa oudolta kuviolta.

Suurin kysymys kuuluukin, että oliko tämä oikeasti ainut mahdollisuus ja onko Meegonkin kehitteleminen flopannut niin pahasti. Vielä viime viikolla huhuttiin, että Nokia julkistaisi ensimmäiset Meego mallinsa perjantaina, vaikka sen sijaan yhteistyötä Microsoftin kanssa on nähtävästi tehty jo pitempään. Oman säväyksensä asiaan tuo myös erilaiset salaliittoteoriat, että Microsoft ostaisi Nokian ja tämä oli vain valmistelua siihen. Asiaan ei myöskään auta huhut/tiedot, että Elop on Microsoftin yksi pääomistajista, eikä hän omista osakettakaan Nokian osakkeita.

Jos se on todella totta, että sekä Symbian- ja Meego-käyttöjärjestelmät molemmat olivat käytännössä floppeja, joihin vain sysättiin suunnattomasti resursseja, niin eikö nyt pitäisi selvittää miksi näin kävi. Jollei näitä syitä selvitetä kunnolla, niin aina on olemassa mahdollisuus osittain samojen johtohenkilöiden jatkaessa yrityksessä, että sama tulee tapahtumaan myös kehitettäessä Windows-käyttöjärjestelmää Microsoftin kanssa. Tai missä vaiheessa Meegon kehitys loppuen lopuksi oli, annettiinko nyt vain ymmärtää, että siitä ei olisi tullut mitään järkevää ja tarpeeksi nopeasti. Nokia on saanut sidottua työntekijöiden suut hyvin salassapitosopimuksilla, mutta eiköhän sieltä vielä jossain vaiheessa kuulu mikä oli todellisuus.


Comments

  1. Nokian tilanne on kriisiytynyt. Ehkä uusi strategia pelastaa, ehkä ei.
    http://trustbus.weebly.com/1/post/2011/02/nokian-uusi-strategia-hyv.html

  2. Tuo ajoitus on kyllä varmaan ollut erittäin tärkeä ja ratkaiseva tekijä. Itseä eniten siinä ihmetyttää, että jos sekä Android ja Apple onnistuivat suhteellisen nopeassa ajassa luomaan hyvän käyttöjärjestelmän, niin miksei Nokia onnistu millään vastaavassa.

    Jari Parantainen on myös erittäin hyvin miettinyt Nokian tilannetta ja erityisesti Elopin johtajuuden vaiheita.
    http://gurumarkkinointi.fi/2011/02/11/bensaa-nokian-liekkeihin/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *